Varje år prisas ett antal ljudböcker

Bra ljudböcker är såklart extra intressant för lyssnarna och där spelar Stora Ljudbokspriset en roll. Detta är ett svenskt litteraturpris som tidigare hette Iris Ljudbokspris. Det ursprungliga priset instiftades vid Bok- och Biblioteksmässan 2008 av Irisgruppens koncernchef Marlene Terkowsky, ordföranden för Bokmässan Bertil Falck samt skådespelaren Peter Stormare. 2012 byttes namnet ut till det nuvarande.

Juryns direktiv är att de ska välja vilken av titlarna som ger den bästa ljudboksupplevelsen, alltså kombinationen berättelse och uppläsning. Kort och gott handlar det alltså om att välja bra ljudböcker. Juryn lyssnar på de fem framröstade titlarna och fattar sedan ett gemensamt beslut om vilken som blir årets vinnare. Priset består av ära och erkännande i form av ett diplom och en statyett formgiven av Ludvig Löfgren. Naturligtvis får både författaren och inläsaren av det vinnande verket varsitt pris.

Jurygrupperna (en för varje kategori) är sammansatta enligt följande:

Roman

Ordförande: Tomas Norström, skådespelare och inläsare.
Medlemmar: Tara Moshizi, Viktor Åkerblom, Per Lange och Jenny Lindh.

Spänning

Ordförande: Marcus Biderholt, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och programledare.
Medlemmar: Magnus Utvik, Marianne Rundström, Maria Neij och Björn Kjellman.

Ungdom

Ordförande: Johanna Lundin, dedikerad bok- och kulturbloggare samt kommunikatör.
Medlemmar: Amanda Stenberg, Martin Falkman, Farzad Farzaneh och Alexander Salzberger.

Barn

Ordförande: Edward Blom, gastronom, kulturhistoriker och författare.
Medlemmar: Electra Hallman, Ebba Witt-Brattström, Agnes Lidbeck och Maria Källsson.

Priset delades ut första gången 2009 och delades fram till och med 2012 endast ut i kategorin skönlitteratur. 2013-2014 utökades priset med kategorin deckare och 2015 med ytterligare en kategori, nämligen barn/ungdom. Under 2015 skapades även en ljudboksgala tillsammans med Storytel och 2015-2016 fanns sålunda tre kategorier: Skönlitteratur, barn/ungdom samt deckare. 2017 delades kategorin barn/ungdom så att det numera finns fyra kategorier, där även deckare ändrats till spänning. 2018 ändrades kategorin skönlitteratur till roman. Allt för att få med så många bra ljudböcker som möjligt.

ljudböcker

Samtliga vinnare av Stora Ljudbokspriset 2018!

Tidigare pristagare Stora Ljudbokspriset:

2018 Roman: Gangsterprinsessan (författare: Helen Stommel Olsson, inläsare: Lo Kauppi)

Spänning: Höstsol (författare: Lars Wilderäng, inläsare: Niklas Engdahl)

Ungdom: Norra Latin (författare: Sara Bergmark Elfgren, inläsare: Nina Zanjani)

Barn: Hinsides Brinner (författare: Karin och Albin Alvtegen, inläsare: Karin Alvtegen)

2017 Skönlitteratur: Maskeradstaden (författare: Maria Monciu, inläsare: Alexander Salzberger)

Spänning: Midnattsflickor (författare: Jonas Moström, inläsare: Marie Richardson)

Ungdom: Pojkarna (författare: Jessica Schiefauer, inläsare: Jessica Schiefauer)

Barn: Warriors. Ut i det vilda (författare: Erin Hunter, inläsare: Mattias Linderoth)

2016 Skönlitteratur: Livet efter dig (författare: Jojo Moyes, inläsare: Gunilla Leining)

Deckare & Spänning: Hämnaren (författare: Dan Buthler och Dag Öhrlund, inläsare: Stefan Sauk)

Barn/ungdom: När hundarna kommer (författare: Jessica Schiefauer, inläsare: Viktor Åkerblom)

2015 Skönlitteratur: Jag heter inte Miriam (författare: Majgull Axelsson, inläsare: Katarina Ewerlöf )

Deckare: Tjockare än vatten (författare: Carin Gerhardsen, inläsare: Stefan Sauk)

Barn/ungdom: Vad sa pappa Åberg? (författare: Gunilla Bergström, inläsare: Jonas Karlsson)

2014 Skönlitteratur: Låt vargarna komma (författare: Carol Rifka Brunt, inläsare: Hanna Schmitz)

Deckare: Dirigenten från St. Petersburg (författare: Camilla Grebe/Paul Leander Engström, inläsare: Shanti Rooney)

2013 Skönlitteratur: Torka aldrig tårar utan handskar, del 1 Kärleken (författare: Jonas Gardell, inläsare: Jonas Gardell)

Deckare: Flaskpost från P (författare: Jussi Adler-Olsen, inläsare: Stefan Sauk)

2012 Hundpojken (författare: Eva Hornung, inläsare: Jonas Malmsjö)

2011 Kriget är slut (författare: Morgan Alling, inläsare: Morgan Alling)

2010 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (författare: Jonas Jonasson, inläsare: Björn Granath)

2009 Ett annat liv (författare: Per Olov Enquist, inläsare: Per Olov Enquist)

Synskadades Stiftelses hederspris

Ett annat pris, Synskadades Stiftelses hederspris delas också ut (25 000 SEK) årligen. 2018 gick detta till Rosemarie Skagerberg med motiveringen:

Synskadades Stiftelses Hederspris 2018 går till Rosemarie Skagerberg som under hela sitt yrkesverksamma liv har varit en drivande kraft inom ljudboksvärlden. Med stor entusiasm har hon sett till att fler ljudböcker producerats så att litteraturen når nya läsare.

Bland mycket annat skapade Rosemarie en ny abonnemangsform för biblioteken med ljudböcker för barn och såg till att också producerade dem i samarbete med ett antal förlag. Det har gett lyssnarna en mycket större barnbokskatalog än det annars skulle funnits och många fler som redan som barn fått ta del av härliga ljudboksupplevelser.

Här hittar du listor över bibliotek från A-O och P-Ö  hos vår systersajt Ljudböckergratis.com om du vill kontrollera vad ditt lokala bibliotek kan erbjuda dig!

Storytelpriset

Det här rör sig om ett extrapris som delas ut årligen (med start 2015). På det här sättet vill Storytel uppmärksamma en aktör eller person som man anser bidrar lite extra till utvecklingen av ljudböcker.

2015

Julia Dufvenius

Motivering: För sitt outtröttliga arbete med att gestalta den 47 delar långa serien om Sagan om Isfolket. Julia Dufvenius har likt ingen annan gett nytt liv åt en berättelse som av många setts som förlegad. Hennes unika inläsning har bevisat att Sagan om Isfolket är en odödlig saga med många hängivna lyssnare både nu och i framtiden.

2016

Studion Visuellt Ljud

Motivering: Att skapa en ljudbok är ett hantverk som kräver tid och engagemang från många olika parter. Med det här priset vill vi uppmärksamma den del av produktionskedjan som sällan syns utåt, vars själva uppgift det är att göra sitt eget arbete osynligt. I snart 20 års tid har den här studion inte bara skapat enastående ljudproduktioner, guidat och coachat inläsare utan också varit med och byggt upp den bransch vi idag är här för att uppmärksamma. Med över 400 producerade titlar är de en viktig aktör för ljudbokens utveckling.

2017

Anton Klepke

Motivering: Anton Klepke tilldelas priset för att ha uppmärksammat och förmedlat en berättelse som landar rakt i våra hjärtan och som ropar efter att bli hörd. I vår tid är berättelsen om Kinanah, Basheer och deras magiska tänkande och storslagna drömmar, trots flyktinglägrets begränsande ramar, ett hoppfullt äventyr för alla barn som växer upp under dessa svåra omständigheter, och en spegel mot världen för alla barn som lever under tryggare omständigheter.

2018

Boktugg

Motivering: I år tilldelas Storytelpriset en aktör som med stor självklarhet i steget klivit fram och öppnat upp dörren till den digitala bokbevakningen. Med ett genuint nyfiket sinne och anmärkningsvärd snabbhet, har årets pristagare rapporterat om branschnyheter inom audio och andra digitala format på ett sätt som förändrat synen på utvecklingen i branschen och gett den dess rättmätiga plats. Storytelpriset 2018 går till den digitala branschtidningen boktugg.se.